Legea RCA a fost promulgată

0
455

Președintele României, Klaus IOHANNIS, a semnat miercuri, 31 mai a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie – cunoscută sub denumirea de Legea RCA.

Anunțul vine după ce,  pe 16 mai 2017, Legea RCA, care aduce o serie de schimbări pentru industria de asigurări, printre cele mai dezbătute fiind introducerea tarifelor de referință – calculate de ASF, decontarea directă, limitarea cheltuielilor și altele.

Vă prezentăm mai jos cele mai importate modificări aduse de Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie:

  • Tariful de referință – Acesta a fost calculat de ASF și are caracter orientativ (sunt valori maximale), fiind calculat pe baza datelor cu privire la polițe (2012 – 2016) și la daune (2010 – 2016) și are valori cuprinse intre 500 lei și 7.300 lei pe an. Acestea au intrat în vigoare vineri, 19 mai 2017.
  • Decontarea directă – Companiile de asigurări trebuie să oferteze acest serviciu auxiliar, dar este facultativ pentru clienți.
  • Cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depași cumulat 25% din tariful rezultat.
  • A fost introdus conceptul de „asigurat cu risc ridicat”, care va fi repartizat de BAAR la un asigurator.
  • Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate.
  • Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului.
  • Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, având obligația ca pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public, pentru a nu avea potențial generator de daune.
  • Bicicletele și căruțele nu vor plătii RCA.
  • Se sancționează utilizarea în reparația vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafacute și/sau falsificate de către unitățile reparatoare auto.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.